Steden & excursies

Steden en excursiesMalaga


Naast lekker ontspannen aan één van de mooie stranden, zijn er volop actieve mogelijkheden.

 

Málaga is een fijne stad om met kinderen op vakantie te gaan. In de haven, het park en op de stranden zijn veel voorzieningen voor kinderen. Ook het autovrije centrum is erg fijn om rustig met kinderen te lopen.

 

Bekende traditionele evenementen zijn Semana Santa (Pasen) en Feria de Málaga (augustus).

 

Proef de authentieke sfeer tussen de vele bezienswaardigheden in Málaga. Een paar hoogtepunten zijn bijvoorbeeld het Romeins theater, het Gibralfaro kasteel, het Alcazaba, en de kathedraal. Ook de overdekte markt is een bezoek meer dan waard! Het Picasso Museum is het bekendste museum in Málaga. De bekende kunstenaar is een geboren Malagueño! Daarnaast zijn er ruim 25! andere musea in Málaga.!

Alcazaba Málaga

Picasso museum Málaga

Kathedraal van Málaga

Mooi en oud Moors fort, de moeite van het bezichtigen waard!


Openingstijden en prijzen varieren deze zijn te raadplegen op hun website.

Malaga Turismo

Natuurlijk erg bekend, voor Picasso liefhebbers een aanrader!


Openingstijden en prijzen varieren deze zijn te raadplegen op hun website.

Picasso museum Malaga

Leuk om eens binnen te lopen en een kijkje te nemen!


Openingstijden en prijzen varieren deze zijn te raadplegen op hun website.

Malaga Turismo

Marbella


Marbella ligt aan de zuidkust van Spanje, op anderhalf half uur tot één uur drie kwartier rijden ten westen van Málaga.

 

Marbella, het hart van de Costa del Sol

Marbella is de vakantielocatie van de jet-set, vorsten, miljonairs of mensen uit de show business. Het is tegenwoordig een leuke stad met mooie boulevards, parken en tuinen, een historisch centrum en met de meest beroemde jachthaven Puerto Banús, aan de Middellandse Zee, waar u de mooiste jachten aantreft.

 

Het oude gedeelte van Marbella is een leuke plek om te bezoeken, gedurende de dag en vooral 's nachts. Als de nacht invalt zijn op plaatsen als Patio de los Naranjos de terrassen gevuld en later op de avond verdwijnt iedereen in de bars in de omgeving voor een drankje.

 

Wat is er te doen in Marbella?

Als u op zoek gaat naar cultuur en entertainment in Marbella, vindt u galeries, bioscopen, pubs en disco's, een uitgebreid uitgaansleven, golfbanen en Puerto Banus, de luxe jachthaven waar u uren kunt spenderen.

 

Er zijn veel dingen te doen in Marbella, zoals een wandeling van de oude stad en de vele winkelcentra voor degenen die de tijd winkelend willen doorbrengen. Leuke plaatsen om te bezoeken: De oude stad, de Santo Cristo de la Vera Cruz Kerk, Ermita del Calvario, het Bonsai Museum, Museo Ralli, Villa Romana de Río Verde, Termas Romanas de Guadalmina, Basílica paleocristiana de Vega del Mar, Yacimiento fenicio de Río Real, Pecho Redondo Grotten, Nagüeles Grotten, Bajadilla strand, Fuerte strand, Fontanilla strand, Hardrock Café Marbella. En niet te vergeten op slechts 10 minuten rijden vindt je de mondaine Nikki Beach club met zijn bruisende uitgaansleven.

Sevilla


Er zijn honderden dingen die u kunt doen of kunt zien in Sevilla... vanaf heerlijke tapas eten tot prachtige monumenten bezoeken en van een voetbalwedstrijd tot een flamenco voorstelling: Sevilla heeft het allemaal!

 

Als u een cultuur of kunstliefhebber bent zult u zich zeker vermaken in Sevilla. Deze prachtige stad is eigenlijk een groot openlucht museum en het kost heel wat tijd als u alle monumenten, paleizen, en andere indrukwekkende gebouwen goed wilt bekijken en bezoeken. Doordat de stad al vele honderden jaren bestaat zijn er monumenten van onschatbare waarden. Een kleine greep uit de mogelijkheden: de kathedraal Santa Maria, met de prachtige Giralda en het Plaza de los Naranjos, de Gouden toren aan de rivier, de vele kerkjes in de verschillende wijken en ga zo maar door.

Of ga bijvoorbeeld naar een van de vele flamenco voorstellingen in een van de theaters of in flamencobars. Ook is het de moeite, zeker met kinderen, om attractiepark Isla Magica te bezoeken, iets buiten het centrum van de stad. Hier wordt op een leuke manier uitleg gegeven over de cultuur van de stad en het park neemt ons mee op wereldreis...

 

De twee grote evenementen van Sevilla zijn Semana Santa, de paasweek met vele indrukwekkende processies, en de Feria de Abril, het volksfeest met veel flamenco, paarden en sherry. Als u de mogelijkheid heeft om Sevilla tijdens een van deze evenementen te bezoeken, zal u een onvergetelijke ervaring beleven.

 

Andere tips voor uw vakantie in Sevilla zijn: proef de vele verschillende tapas in de gezellige tapasbars, bezoek de tuinen van het Alcazar, ga winkelen in de lange winkelstraat Calle Sierpes, juich mee tijdens een voetbalwedstrijd van FC Sevilla of Betis of slenter door het mooie park Maria Luisa.

Alcázar

Museo del baile Flamenco

Torre del Oro

Adres: Patio de Banderas


Openingstijden en prijzen varieren deze zijn te raadplegen op hun website.

Alcazar Sevilla

Adres: Calle Manuel Rojas Marcos 3.


Openingstijden en prijzen varieren deze zijn te raadplegen op hun website.

Museo del baile Flamenco

Adres: Paseo Christóbal Colón


Openingstijden en prijzen varieren deze zijn te raadplegen op hun website.

Torre del Oro

Granada


In Granada kun je aan twee dingen onmogelijk ontkomen: Alhambra en de vele studenten. Beide zijn bepalend voor het karakter van deze levendige stad. Vanuit iedere plek in de stad schitteren in de verte de koninklijke paleizen van Alhambra, hoog tegen de besneeuwde heuvels van het Sierra Nevada gebergte, ingesloten tussen de rivieren de Darro en de Genil. Van de kleine 300.000 inwoners zijn er maar liefst 60.000 student. Het imago van Granada als stad met een levendig nachtleven is hieraan te danken. Wat omvang betreft is Granada de vierde stad van Andalusië maar wat kroegdichtheid betreft staat Granada bovenaan. Het grote contrast tussen jong en oud zorgt ervoor dat je deze stad op heel veel manieren kunt beleven.

 

Granada werd 800 jaar lang bezet door de Arabieren en later heroverd door de katholieke koningen (reyes católicos). Het resultaat is een unieke samensmelting van stijlen die je vandaag de dag nog altijd terug kunt zien in de prachtige bouwwerken van de stad. Neem een kijkje in de oude Kathedraal, Capilla Real, de oude Arabische badhuizen en natuurlijk het middeleeuwse fort Alhambra dat al sinds 1984 trots op de UNESCO werelderfgoedlijst prijkt. Trek voor Alhambra gerust een hele dag uit en zorg dat je voldoende tijd overhoudt om de rest van Granada te ontdekken, want deze stad heeft teveel te bieden voor een kort en gehaast bezoek.

De wirwar aan steegjes tegen de heuvels in de wijk Albayzín nodigen uit tot een avontuurlijke wandeling. Onderweg kom je oog in oog te staan met unieke architectuur en fenomenale uitzichten op het Alhambra dat hier precies tegenover ligt. De oude Joodse wijk Realejo is de plek bij uitstek voor een hapje of een drankje op een van de gezellige pleinen of goed verborgen bars. Een bijzondere wijk is Sacromonte. Van oudsher bewonen zigeuners de grotwoningen van hier van waaruit de bijzondere (zigeuner)flamenco zich heeft ontwikkeld. Voor toeristen zijn er nu volop mogelijkheden deze flamenco cultuur te proeven. Ben je op zoek naar de moderne kant van Granada? Het gebied rondom Plaza Bib-Rambla en Plaza Trinidad barst van de moderne winkels en horecazaakjes, populair onder een hip winkelend publiek.

Granada is de meest hippe stad van Andalusië met respect voor een lange Islamitische historie.

Alhambra

Capilla Real

Kathedraal Granada

Het wordt aangeraden om tickets vooraf te kopen, omdat er maar een beperkt aantal bezoekers naar binnen mogen.


Openingstijden en prijzen varieren deze zijn te raadplegen op hun website.

Alhambra GranadaOpeningstijden en prijzen varieren deze zijn te raadplegen op hun website.

Capilla Real

Openingstijden en prijzen varieren deze zijn te raadplegen op hun website.

Kathedraal Granada

Cordoba


Córdoba kent een rijke historie en heeft hierdoor een groot cultureel erfgoed. Zo staat de hele Joodse wijk staat op de lijst van cultureel erfgoed. Een schilderachtige wijk met kleine straatjes, smalle steegjes, leuke pleintjes en oude huizen met ijzeren balkons versierd met bloemen. De absolute topper van Córdoba is de Mezquita. Dit moet je zien! De Mezquita is een immense moskee met als middelpunt een kathedraal. Zowel van binnen als van buiten is de moskee-kathedraal een ongelooflijk bijzondere bezienswaardigheid. De 800 bogen en de uitzinnige rijkdom die je van binnen ziet laten zien dat Córdoba een belangrijk middelpunt van verschillende stromingen is geweest. Ook staat Córdoba bekend om het Alcázar de los Reyes Cristianos. Vooral de kleurrijke tuinen van dit paleis van de vorsten zijn heerlijk om doorheen te wandelen. Het kan erg druk worden bij de populaire bezienswaardigheden, maar ze zijn de moeite waard. Córdoba is cultuur snuiven ten top!

Mezquita

Al Madinah al Zahra

Alcazar de los reyes cristianos

Openingstijden en prijzen varieren deze zijn te raadplegen op hun website.

Mezquita Cordoba

Openingstijden en prijzen varieren deze zijn te raadplegen op hun website.

Al Madinah al Zahra


Er zijn in het voorjaar en de zomermaanden speciale avondkaartjes waarmee je een water, licht- en geluidshow rondom de waterpartijen kan bekijken.


Openingstijden en prijzen varieren deze zijn te raadplegen op hun website.

Alcazar de los reyes cristianos

Gibraltar


De slechts 6km² grote Britse kroonkolonie ligt voor de kust van Zuid Spanje.

Vanwege de grootte en oppervlakte wordt het door de Engelsen liefdevol de “Rock” genoemd. De rots is bekend om haar apenkolonie die op het hoger gelegen Apes´ Den vrij rondlopen. Je kunt er komen via de kabelbaan vanuit Alameda Gardens. Main Street vormt het centrum van de stad, dit is een lange winkelstraat waar je tax free kunt inkopen. Gibraltar heeft bovendien een prachtige jachthaven waar vandaan boten vertrekken om in de Straat van Gibraltar dolfijnen en zelfs walvissen te spotten. Hoewel Gibraltar haar eigen munteenheid heeft, kun je overal met de Euro betalen.

Gibraltar leent zich uitstekend voor een dagexcursie. Vergeet je paspoort niet!

Rots van Gibraltar

Veerboot Gibraltar - Marokko


De beste manier om op de rots te komen is via de kabelbaan. Tijdens de rit heb je een prachtig uitzicht. Ben je bang voor hoogtes? Kijk dan voor je uit, die afstand is telkens even groot. Eenmaal boven gekomen heb je een heel erg speciaal uitzicht: je kunt hier namelijk 2 continenten zien, 3 landen en de plek waar 2 oceanen elkaar raken.


Openingstijden en prijzen varieren deze zijn te raadplegen op hun website.

Visit Gibraltar

Rápidos del Sur ferries vertrekken vanuit Gibraltar naar het Afrikaanse continent door middel van hogesnelheidscatamarans. Meer info: www.frs.es


Jerez de la Frontera

 

Jerez de la Frontera wordt de sherry hoofdstad van de wereld genoemd, maar is ook zeer bekend om de paardrijkunst en de flamenco. Een bodega moet dan ook zeker bezocht worden. Een paar beroemde bodega’s zijn onder andere Osborne, Sandeman en Pedro Domecq. De paardrijkunsten zijn te bewonderen in de Koninklijke Andalusische school voor paardrijkunst “Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre”. Hier zijn regelmatig voorstellingen voor paardenliefhebbers. Voor de flamenco moet u zijn in het Centro Andaluz de Flamenco. Midden in de oude zigeunerwijk Barrio de Santiago bevindt zich dit danscentrum. Al in de ochtend galmt de muziek door de straten.

Mezquita del Alcázar

Bodega Gonzalez Byass ‘Tio Pepe’

De Spaanse rijschool

Eén van de highlights van Jerez is het Moorse fort Alcazar dat stamt uit de elfde eeuw, toen de Moren nog over Spanje heersten. In de avonduren is het fort een romantische plek. Je kunt er door de tuinen dwalen en genieten van de sfeerverlichting die de historische muren nog imposanter maken. Zoals te verwachten bij een Moors fort zijn de tuinen prachtig onderhouden.


Openingstijden en prijzen varieren deze zijn te raadplegen op hun website.

Alcazar Jerez


Het grootste en meest bezochte wijnbedrijf van Jerez is Gonzalez Byass. Voor de honderdste verjaardag van het bedrijf werd hier de beroemde Tio Pepe, het flesmannetje, geboren. Tijdens de informatieve rondleiding langs zes bodega’s in het complex raak je bedwelmd door de zoete geur van sherry. Orson Welles, Steven Spielberg en Pablo Picasso gingen je voor.


Calle de Manuel María González 12, Jerez

Gonzalez Byass

Één van de andere hoogtepunten is toch wel een bezoek aan de Spaanse rijschool van Jerez de la Frontera.

De historie van deze school gaat terug naar de 15e eeuw toen monniken van La Cartuja zorgvuldig geselecteerde witte paarden gingen fokken en hiermee de bloedlijn van het Andalusische paardenras tot stand te brachten.


Openingstijden en prijzen varieren deze zijn te raadplegen op hun website.

'El Real Escuela de Caballo'

Ronda


Er zijn heel wat zalige zuiderse dorpjes in Andalusië, maar welk wit dorp is zo innemend als Ronda? Door de diepe kloof die haar genadeloos in twee splijt, kun je er poseren als in een sprookje, met prachtige verzichten op de achtergrond!


Het is niet verwonderlijk de 3de meest bezochte stad in Andalusië, en staat wellicht hoog op je verlanglijst. Zelfs zij die er al geweest zijn, keren er graag terug. Op Ronda raakt niemand uitgekeken! Ronda ligt verborgen in het hart van de Serranía de Ronda, op ongeveer 100 km van de stad Malaga. Er wonen zowat 35.000 mensen.

Puente Nuevo - Nieuwe Brug

Baños Arabes - Moorse baden

Plazas - Pleinen

De diepe Tajo kloof in het midden van de stad wekt onmiddellijk indruk bij de bezoeker. Vanaf de Puente Nuevo, die met drie bogen over de Guadalevín rivier heen loopt en het oude moorse centrum met het nieuwe El Mercadillo deel verbindt, heb je een uitstekend zicht op het overweldigend diepe ravijn. Een ravijn die trouwens Beschermd Natuurmonument van Andalusië is verklaard!


De Puente Nuevo of ‘Nieuwe Brug’ werd al gebouwd in de bloeiende achttiende eeuw, en dat nam wel 42 jaar in beslag!


Er is ook een ‘Oude Brug’, gebouwd in de 16de eeuw ter vervanging van de eerder ingestorte Arabische brug (11de eeuw). De 3de brug die over het ravijn loopt is de Puente Romano.


Als je geen hoogtevrees hebt, voelt het geweldig om midden op die enorme Nieuwe Brug te staan en zowat honderd meter de diepte in te turen!

Dit is het best bewaarde moorse badhuis in Spanje! Ze dateert uit eind 13e eeuw, tijdens het bewind van koning Abomelik. De grote ketel die het water verwarmde, is nog steeds zichtbaar en in goede staat. De stervormige openingen in het dak zijn ontworpen naar het model van het Alhambra in Granada!


Het badhuis ligt in de oude moorse wijk, de San Miguel wijk.


Adres - Calle Molino de Alarcón, s / n.


Openingstijden en prijzen varieren deze zijn te raadplegen op hun website.

Moorse baden


Je ziet het, liefhebbers van witte dorpen kunnen in Ronda hun hart ophalen! De oude kern van Ronda is immers een wit dorp of 'pueblo blanco'. Dit is bijvoorbeeld de Plaza del Socorro, het plein tegenover de Almocabar poort aan de calle Nuevo straat.


Aan de mooie Plaza Duquesa de Parcent staat de 15de-eeuwse kerk Santa Maria la Mayor te pronken, op de plek waar - uiteraard - ooit een moskee stond. Het duurde meer dan 200 jaar om de kerk te bouwen, een mix van gotische en Renaissance stijl.

Mijas


Mijas (spreek uit Migas) ligt boven Fuengirola op een rotsplateau in de provincie Malaga, vanuit Carihuela ben je zo in Mijas je kunt de taxi of de bus nemen. Mijas staat bekend om de witte huisjes het wordt dan ook wel “El pueblo blanco” genoemd welke tegen de bergen aangebouwd zijn, met zijn smalle straatjes en de ezel-taxi’s is Mijas een bezienswaardigheid op zich. Vanaf april 2015 is het ook mogelijk om met een elektrische Tuk-Tuk het dorp te verkennen. Mijas heeft een zandstrand van maar liefst 12 kilometer lang. Je bereikt dit bergdorpje via wat slingerweggetjes in ongeveer veertig minuten vanuit Carihuela. Je kunt de bus M-112 vanuit Carihuela naar Mijas pakken. De bus stopt bij de halte achter de Voom Voom (richting Fuengirola), de route ernaar toe is al leuk. Mijas ligt ruim 400 meter boven zeeniveau. In het park Mijas Pueblo kun je heerlijk wandelen en genieten van het prachtige uitzicht over de kust en de beboste bergen. Mijas heeft vijf stadskernen: Mijas Pueblo, Las Lagunas in Mijas Costa, de kustplaatsen La Cala, Riviera en Calahonda. Buiten dat Mijas op zich al een bezienswaardigheid is is er in het dorp ook nog genoeg te zien. Er zijn mooie kerken en interessante gebouwen te bewonderen en in Mijas is de enige stierenarena van Spanje te vinden welke vierkant is. Een aanrader is de botanische tuin van Mijas die La Muralla heet.

El Molino de Harina

El Museo del Vino

Ermita y mirador de la Virgen de la Peña

Vroeger stonden er welgeteld 22 meelfabrieken in Mijas waarvan nu slechts ruïnes van zijn overgebleven. Deze graanmolen is onlangs opgericht en is een reconstruering van de werking van een echte oude korenmolen aangedreven door waterdruk. Het gebouw is gelegen op ‘La Plaza del Compás de Mijas’ en behoort tot ‘Museo Histórico-etnográfico de Mijas’ (het historisch-etnografisch museum van Mijas). Het is ingebed in een natuurlijk gevormde rots. Het museum toont de traditionele taken die werken uitgevoerd in Mijas en omgeving.


Locatie

Avenida El Compás

29650 Mijas (Mijas Pueblo)


Entree: GRATIS

Zodra je het landelijke wijnmuseum van Mijas binnenwandelt realiseer je je dat het een plaats is vol met liefde en genegenheid die toegewijd is aan de Malageense wijn. El Museo del Vino is gevestigd in een gebouw uit 1839, La Casa de Trasformación de la Luz (Het Huis van Lichtransformatie)genaamd. Het museum bestaat sinds 1997 en bevat een heel breed assortiment van wijnen. Je kan hier genieten van een heerlijke wijnproeverij.


Locatie

Calle San Sebastián 14

29610 Mijas


Openingstijden en prijzen varieren deze zijn te raadplegen op hun website.

Museo del Vino

In 1548 houwden de gebroeders Mercedarios een bedevaartsplaats uit de rotsen. De bedevaartsplaats herbergt het beeld van ‘La Virgen de la Peña’, de patroonheilige van Mijas. Het beeld van de Heilige maagd zou gevonden zijn in 1586 in een oud kasteel. De inwoners hadden het beeld er verstopt om te voorkomen dat het in de handen zou terecht komen van de Moren. In september vind het dorpsfeest plaats dat volledig in het teken staat van ‘la Virgen de la Peña’.